ХІІІ Міжнародний форум «Польсько-українські дні бізнесу»

Ми використовуємо файли cookie для нашого веб-сайту. Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з використанням нами файлів cookie.

Публікації

Перспективні напрямки, дешеві фінансові ресурси, інвестиційний потенціал: 20 травня у Варшаві відбувся ХІІІ Міжнародний форум «Польсько-українські дні бізнесу»

ХІІІ Міжнародний форум «Польсько-українські дні бізнесу» повернувся  у подвійному форматі: частина учасників зібралась у стінах Варшавської фондової біржі, інша ж половина – долучилась до онлайн-трансляції.

Більше 35 спікерів, серед яких високопосадовці, чиновники, дипломати, громадські діячі, представники великого бізнесу, експерти та фахівці у різних галузях, аналітики, юристи з України і Польщі у межах 5 панельних дискусій обговорили питання польсько-українського економічного партнерства, традиційно залишився рупором ідей щодо оптимізації польсько-українського співробітництва, налагодження інвестиційного клімату, доступу до дешевих фінансових ресурсів, логістики, товарообігу та e-commerce у контексті відносин України та ЄС, енергетичного партнерства і т.д.

Форум розпочався з вітального слова від організаторів – адвоката, співголови Ради Асоціації українського бізнесу в Польщі, керуючого партнера Юридичної групи EUCON Ярослава Романчука та співголови Ради Асоціації українського бізнесу в Польщі, директора компанії «Пластікс-Україна» Іренеуша Дерека, які висловили втішні думки щодо повернення до офлайн  формату, відзначивши особливе значення особистого спілкування між представниками державних органів, професійних експертів та підприємців наживо.

1.1 сесія

Також початок заходу відзначився особливою подією – підписанням Меморандуму про взаємопорозуміння між Радою експортерів та інвесторів при МЗС України та Асоціацією українського бізнесу в Польщі за участі Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Польща Андрія Дещиці і заступника Міністра закордонних справ України Василя Боднара. Інтереси Асоціації представляв співголова Ради АУБП Ярослав Романчук. Мета підписання Меморандуму – посилення підтримки українського бізнесу на ринку Польщі, зміцнення взаємовигідної співпраці РЕІ з Асоціацією, зважаючи на активне зміцнення торговельних відносин України і Польщі та прогресуючу кількість українських експортерів й інвесторів у Польщі.

Першу панельну дискусію  «Польща – Україна: підсумки 2020 року. Вплив Covid-19 та перспективи динамічного розвитку економічного співробітництва», зі статистичних даних щодо динаміки зовнішньоторговельного партнерства України розпочав модератор дискусії Ярослав Романчук.

Віце-прем’єр-міністр та Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров протягом виступу акцентував увагу на успіхах в реалізації проектів Мінцифри, спрямованих на поліпшення та спрощення умов ведення підприємницької діяльності в Україні. Зокрема, Михайло Федоров окреслив діяльність започаткованого урядом Українського фонду стартапів, який профінансував 175 стартапів на суму майже $5 млн, розповів про інноваційний курс по підприємництву в університетах, ефективну роботу центрів підтримки підприємців та онлайн-порталу “Дія. Бізнес”. Також спікер відзначив про зручні сервіси та послуги для бізнесу в Дії – це автоматична реєстрація бізнесу, сплата податків у кілька кліків, цифровий підпис у смартфоні та онлайн-реєстрація операторів потужностей ринку.
Заступник держсекретаря в Міністерстві Розвитку, Праці та Технологій Роберт Томанек підкреслив позитивну динаміку в боротьбі Польщі з Covid-19, відзначив завершення роботи уряду над проектом нової інвестиційної та експортної політики. Також пан Міністр розповів про практичні інструменти підтримки бізнесу від Міністерства.

1 Роберт Томанек

У підтримку тематики допомоги бізнесу щодо подолання наслідків ковідної кризи Василь Боднар поділився досвідом  Ради експортерів та інвесторів при МЗС України, зазначивши, зокрема, важливість роботи у напрямку міжнародної підтримки та партнерства. «Польща – надзвичайно важливий економічний партнер України», – вказав спікер.

Василь Боднар

Андрій Дещиця ж відзначив важливість офлайн зустрічей представників бізнесу та держави, які позитивно впливають на динаміку українсько-польського партнерства та процесу інтеграції України в ЄС. Пан Посол заявив, що з кожним роком кількість українських компаній, що виходять на ринок Польщі, збільшується, що допомагає налагодити бізнес-контакти та покращити інвестиційний клімат між країнами.

Андрій Дещиця

Іренеуш Дерек протягом дискусії звернувся до важливих проблем  бюрократії, з якою стикаються польські інвестори в Україні, що знижує її інвестиційну привабливість.

Конрад Павлік, заступник директора Департаменту економічного співробітництва Міністерства Закордонних Справ Польщі, протягом виступу говорив про співпрацю між регіонами, реальну допомогу українським підприємцям в Польщі, забезпечення компаніям якісного обслуговування, про інфраструктурну співпрацю як важливий елемент стосунків України і Польщі та інтеграції України в ЄС.

Конрад Павлік

Керівник Офісу Національної інвестиційної ради Ольга Магалецька навела дані щодо товарообігу між Україною та Польщею, описала законодавчі ініціативи в Україні, які сприяють покращенню інвестиційного клімату, та зміст законопроекту про інвестиційних нянь.

Ольга Магалецька

Наслідки пандемії Covid-19, зміни у світі в соціальній та економічній парадигмах, важливість вакцинації, важливість трансформації та адаптації освіти, мотивація молоді до ведення підприємницької діяльності – головні пункти виступу голови Ради Підприємництва при Президентові Польщі, ректора Варшавської Школи Економіки Піотра Ваховяка. «Головне, щоб кожна зміна вважалась не загрозою, а викликом», – влучно підсумував спіч пан Ваховяк.

Ваховяк

Василь Раківненко, голова правління Асоціації українського бізнесу в Польщі, підтримуючи колег, підкреслив важливість сприймання криз як часу для можливостей, а також синергії і обміну капіталу між країнами, оптимізації процесу легалізації перетину кордону.

E-commerce, IT, зміни – головні об’єкти виступу засновника Клубу інтелігентного бізнесу Марчіна Рутецького. Експерт відзначив «провисання» співпраці у цих галузях, напротивагу традиційним, зазначивши необхідність розвитку взаємодії щодо сучасних галузей економіки між Україною та Польщею. Також пан Рутецький звернув увагу на потенціал галузі геймінгу та потреби Польщі у розвитку цьому напрямку, як і у сферах e-commerce та ринку капіталу.
Темою другої панельної дискусії, яку модерував Ярослав Романчукстала тема «Польсько-український інвестиційний потенціал. Що далі: стагнація чи обережний оптимізм?».

Кароль Кубіца, керівник Закордонного Торговельного Бюро Польської агенції іноземних  інвестицій і торгівлі (PAIH), підкреслив покращення комунікації між Україною і Польщею, окреслив межі діяльності PAIH, зокрема відділення у Києві, а також озвучив думки щодо товарообігу між Україною та Польщею.

Виконавчий директор Офісу із залучення та підтримки інвестицій «UkraineInvest» Сергій Цівкач представив учасникам цікаву інфографіку щодо основних аспектів економічної співпраці України та Польщі, окреслив діяльність найбільших польських компаній в Україні, навів цікавих опис українських інвестиційних стимулів , а також презентував діяльність UkraineInvest, зокрема у контексті взаємовідносин двох сусідніх держав.

Цівкач

Тарас Єлейко, заступник Голови Фонду Державного майна України, виступив з презентацією на тему «Інвестиції в Україну через приватизацію», представивши важливі оновлення у процесах та проекти великої і малої приватизації.

Єлейко

Радник, керівник підрозділу з економічних питань  Посольства України в Республіці Польща Ігор Баранецький говорив про активну співпрацю з Варшавською біржею та Асоціацією українського бізнесу в Польщі, намір перетнути бар’єр у 1 млрд доларів інвестицій. Також спікер підкреслив важливість покращення інвестиційного іміджу України.

Баранецький

Член Правління Варшавської Фондової Біржі Піотр Боровскі розповів про котування українських компаній на Варшавській фондовій біржі, які зацікавлюють польських інвесторів, зазначивши, що українська молодь, яка проживає у Варшаві, також активно інтегрується у економічні процеси Польщі.

Піотр Боровські

На думку Бартоша Маєвскі, директора Центру підприємництва і трансферу технологій SGH, через ковідну кризу унеможливлювалась реалізація багатьох інвестиційних проектів, проте «є відчуття зі сторони перспектив бізнесу: або зараз, або ніколи».

Бартош Маєвскі

Євгенія Авраменко, в.о. генерального директора КП «Київське інвестиційне Агентство», окреслила основну діяльність, співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями та інвестиційні проекти Київського інвестиційного агентства.

Начальник відділу співпраці з інвесторами управління економічного розвитку Піотр Парадовські  навів 3 соціально-економічні переваги Варшави: людський капітал, доступні офіси та якість комфортного рівня життя громадян, вказавши, що традиційний секторальний лідер Варшави – галузь технологій для бізнесу.

Піотр Парадовські

Анджей Рудка, радник Правління Konfederacji Lewiatan, говорив про перешкоди та бар’єри на шляху співробітництва та підкреслив, що для бізнесу та інвестицій особливо важливі законодавча стабільність та верховенство права.

У межах панельної дискусії було підписано Меморандум про співпрацю між UkraineInvest, представником якого став виконавчий директор Офісу із залучення та підтримки інвестицій Ukraine Invest Сергій Цівкач, та Асоціацією українського бізнесу в Польщі, яку представив голова правління АУБП Василь Раківненко. Меморандум підписано з метою активної співпраці у сфері покращення інвестиційного клімату між Україною та Польщею, а також сприяння розвитку інвестування українських експортерів у Польщі і залучення польских інвесторів на ринок України.
Об’єктом обговорення учасників центральної 3-ї сесії стали дешеві фінансові ресурси та інструменти ЄС, зокрема Польщі. Модерував сесію Яцек Ключковський – Надзвичайний і Повноважний Посол РП в Україні (2005-2011р.р.), представник Інституту Східноєвропейських досліджень, що поділився інформацією щодо переговорів між польським урядом та Європейською комісією, у межах яких є шанси для українських підприємців, аби скористатись проектами фінансування та проектними фондами.
Кшиштоф Сенгер, керуючий директор Банку Національного Господарства Польщі (BGK), окреслив діяльність BGK, розповів про особливості фінансування міжнародних проектів, залучення до ліквідації наслідків пандемії, кредитування українських підприємців та польських бізнесменів в Україні, а також програми співпраці з експортерами.

GS__8013

Директор Департаменту  Підтримки PARP Міхал Поланьскі говорив про отримання фінансування від PARP малими і середніми бізнесами, міжнародну діяльність у сфері отримання грантів та використання фінансових інструментів, допомогу фірмам-стартапам, зокрема українським, у отриманні фінансування.

GS__8035

Адвокат, партнер Юридичної групи EUCON Андрій Романчук зосередився на ефективному використанні Польщею європейським дофінансуванням, на доступних фінансових інструментах для українських компаній у Польщі, зокрема у частині фінансування релокованих у Польщу стартапів.

GS__8030

Член правління Асоціації українського бізнесу в Польщі Олександр Мовчан доповів на тему керування корпоративними fraud-ризиками, зокрема поділився досвідом залучення найкращих європейських практик протидії корпоративному шахрайству.

GS__8039

Партнер, керівник відділу ​ринків капіталу Ярослав Гживінські запевнив, що найефективніше європейські кошти залучаються у сектори, які відзначаються інноваційністю, напр., сектори зеленої енергії та альтернативних джерел.

Голова правління Бухгалтерського бюро «E-REPORT» Артур Шевчик аргументував потреби залучення зовнішніх фахівців з бухгалтерії, зокрема зважаючи на необхідність урегулювання податкових аспектів використання залучених інвестиційних коштів та превентивних заходів щодо уникнення відтоку прибутків.

GS__8058

«Нові можливості логістики, розвитку торгівлі та e-commerce в трикутнику «Німеччина – Польща – Україна» –  тема передостанньої панельної дискусії форуму, яку модерував Марчін Рочняк – Голова Правління Foreign Trade e-Agency (Польща).

Марчін Рутецькі, стратег E-commerce та інтернет-маркетингу  Infron, проаналізував трансформацію галузі e-commerce внаслідок ковідної кризи, перспективи співпраці Німеччини, Польщі та України у зазначеній галузі та важливість вибору маркетингових стратегій у розвитку цього напрямку.

GS__8138

Катажина Соколовська, представник NRW.Global Business – Агентства з торгівлі та інвестицій Німеччини в Північному Рейні-Вестфалії, зазначила, що  сфера логістики є ключовою у контексті трикутника «Німеччина-Польща-Україна», оскільки ці напрямки є вузловими та мають особливе значення у транспортуванні товарів різними засобами.

GS__8158

«Клієнт потребує якість і швидкість. Тож у цьому контексті важливими є проблеми кордонів, оподаткування, законодавства та фінансових небезпек», – підсумував Ярослав Романчук, додавши про наявність перспектив у галузі e-commerce в контексті євроінтеграції України.

Павел Джялак, CEO Tpay, слушно зауважив, що потреба переходу в онлайн є однією із головних причин стрімкого розвитку e-commerce, додавши, що згадана галузь потребує  активного розвитку в Україні.

GS__8173

Після панельної дискусії було підписано Меморандум про співпрацю між Foreign Trade eAgency та Асоціацією українського бізнесу в Польщі. Інтереси FTA представляв голова правління агентства та за сумісництвом модератор четвертої панельної дискусії форуму Марчін Рочняк, з боку ж Асоціації участь у підписанні взяв голова правління АУБП Василь Раківненко. Налагодження партнерства, розвиток галузі e-commerce, сприяння покращенню торговельних та логістичних зв’язків, підтримка підприємців України та Польщі – основні цілі підписання меморандуму.

Фінальним акордом форуму стала остання п’ята панельна дискусія «Енергетичний діалог України та Польщі: бар’єри та можливості». Модератором дискусії став Станіслав Зінченко – директор GMK-Center, який надав загальну характеристику поточного стану та перспектив енергетики України, питання постачання водню та перспектив польсько-українського партнерства.
Мачей Колачек, керівник відділу Міжнародних Справ (Польща), розповів про основні напрямки діяльності та технічні можливості PGNiG, особливості підписання угоди про термінове постачання газу, зацікавлення PGNiG у значних покладах газу на Західній Україні.

Мачей Колачек

Сергій Савчук, виконавчий директор компанії «Clear Energy», зупинився на огляді діяльності та здобутків Clear Energy, зокрема розповів про напрямки співпраці з Польщею.

Директор зі стратегії розвитку РГК Станіслав Казда окреслив діяльність компанії та звернув особливу увагу на гострій потребі редизайну української системи газопостачання, зважаючи на технічну застарілість систем.

Станіслав Казда

Ксенія Оринчак, виконавчий директор Національної асоціації добувних компаній, розповіла про проект нового Кодексу про надра, боротьбу зі «сплячими ліцензіями», міжнародні, зокрема польські, інвестиції, в українські об’єкти надрокористування та ін.

Асоціація українського бізнесу в Польщі та Юридична група EUCON дякують усім учасникам та спікерам за участь у ХІІІ Міжнародному форумі «Польсько-українські дні бізнесу»! Чекаємо на наступних заходах, stay tuned!

ФОТОЗВІТ ЗАХОДУ 

Зв’язатися з нами

Надіслати запит